Фурор от бели мрени по река огоста

От началото на годината по големите ни реки се лови основно скобар и морунаш. Тези риби са разпространени повсеместно и се събират на големи пасажи през зимата, февруари не е типичното време за риболов на бяла мряна, но въперки това река Огоста ни изненадва именно с такъв улов В снежния февруари едрите парчета изобщо не се плашат от студа.
Най-известна у нас със своите бели мрени е река Искър в долното си течение. Пиковият сезон там обаче е през късната есен, докато в момента рибата е изпаднала в летаргия. На обратния полюс е ситуацията в Огоста. През октомври и ноември резултатите не бяха особено впечатляващи. От началото на месеца обаче все повече мераклии си тръгват с пълни живарници оттам. Бялата мряна е доста гладна и шета по вировете в търсене на храна. Затова не е никак трудно да я съберем. Нужно е да разполагаме с голямо количество бели червеи, както за захранка, така и за стръв.
Едни от най-посещаваните места са в поречието между селата Лехчево и Хайредин. Река Огоста редува бързеи и дълбоки вирове, което е отлична фауна за бялата мряна. Според местните въдичари повечето екземпляри навлизат от река Дунав и затова размерите им са впечатляващи. Някои риби достигат тегло до 2-3 килограма и изваждането им представлява истинска еуфория. Измежду белите мрени често се хващат и трофейни кефали над килограм.
По това време от годината белите мрени навлизат в най-дълбоките вирове. Ловят се с болонезе (6-7 метра). Още от началото на риболова е задължително да подхранвате бели червеи с прашката. На куката също се закача грозд от същата стръв. Добре е да ловите с плувка тип "близалка", с която можете да задържате примамката на едно място. Това е изключително ефикасно при риболов на бяла мряна. За повод използвайте влакно не по-тънко от 0,12, в противен случай шансовете ви за успех с борбените риби силно намаляват.
Трябва да споменем, че в по-студените януарски дни реката често замръзваше и риболовът ставаше невъзможен. Затова избирайте дни, в които температурите са над нулата. Друг съществен проблем идва от честата смяна на нивото заради построения ВЕЦ. След снеготопенето в последните дни има вероятност реката да се размъти. Не се знае обаче дали това ще окаже негативно влияние на рибите.

0 коментара:

Публикуване на коментар