Все още пълнят живарниците по реките

Вероятно всеки от вас е чувал израза "риба се лови в мътна вода". И в интерес на истината това донякъде е точно така. Идва сезонът, когато повечето реки у нас стават доста пълноводни вследствие на снеготопенето и пролетните дъждове. Това, от своя страна, увеличава скоростта на течението, размътва водата и залива традиционните ни позиции. Рязката промяна на картината в никакъв случай не бива да ни плаши. Реките остават актуални поне докато изцяло не се размразят затворените водоеми.

Река Искър
Както е обичайно, най-дългата река у нас винаги предлага различни възможности за практикуване на риболов. През този сезон на линия все още са скобарите. Ловят се по традиционните места в средното течение, като сред най-известните са вировете край Роман, Карлуково, Червен бряг. В началото на март тук се активизира и морунашът. Той обича малко по-бавна вода, отлични са позициите около село Писарово. Не отписвайте и щуката, която, щом си хвърли хайвера, става доста лакома.

Река Струма
За никого не е тайна, че най-разпространеният вид в река Струма е скобарът.
И тук той все още е групиран на огромн асажи в оределени вирове край населени места. Измъчван е от една страна, от кормораните, от друга - от бракониерски набези. Въпреки това все още може да се направи успешен излет. В момента риби има на вировете край "Монца", Железница, Крупник. Най-ефективен и риболовът с щека и неподвижна стръв.

Река Марица
Най-пълноводната река у нас продължава да радва риболовците с огромното си видово разнообразие. Тук могат да се уловят всички речни видове, за които споменах до момента. Ще спра обаче вниманието си на хищниците. Тази зима те показаха постоянство и пълнеха живарниците. Дори и в района на глад Пловдив все още се вадят хубави щуки. На спининг не са рядкост трофейните кефали. Те предпочитат воблер, тип "бом-бърка". В реката има и доста распер, който тепърва ще се активизира още повече. В долното течение около Свиленград речните сомове започват да се събуждат от зимен сън.

Активен зимен риболов кипи и на други по-големи реки у нас като Тунджа, Янтра, Огоста, Арда, Тополница, Вит, Места. На този етап все още не е тръгнал сезонът по река Дунав. Нивото е изключително високо, а течението - много бързо и почти не позволява замятане на въдици. Отделно рибата не кълве.

0 коментара:

Публикуване на коментар